maanantai 15. elokuuta 2016

Kanojen aiheuttamia paperitöitä

Tämmöiset lomakkeet on jo täytettynä ja postin matkaan laitettuna, vaikka kanoja ei hetkeen meidän tilalla vielä tepastelekaan:

REKISTERÖINTI- / MUUTOSILMOITUS Siipikarjan pitopaikat

REKISTERÖITYMINEN ELÄINTENPITÄJÄKSI (Siipikarja)

ILMOITUS ALKUTUOTANTOPAIKASTA (Terveysvalvonta, Kouvolan kaupunki)
Sitten kun ne viimein meille saapuvat alkaakin varsinainen papereiden pyörittely, tässäpä nämä tällä hetkellä päällimmäisenä pyörivät kirjalliset hommat:

SIIPIKARJALUETTELO
Eviralta kuulemma on tulossa vielä tämän vuoden aikana lomakemalli siipikarjaluettelosta, mutta sitä odotellessa on pidettävä vapaamuotoista listaa eläimistä. Luetteloa tulee säilyttää kolmen vuotta, sen vuoden päättymisestä lukien, jolloin viimeinen merkintä on kirjattu.

LÄÄKEKIRJANPITO
Tämän lisäksi tietysti ylläpidetään lääkekirjanpitoa, jonka säilytysaika on minimissään viisi vuotta viimeisestä merkinnästä.

OMAVALVONTA
Kuten navetan vastaavassa suunnitelmassa, myös kanalaa koskien käsitellään vastaavat asiat: miten tilojen ja eläinten puhtaudesta huolehditaan, miten ja missä rehuja säilytetään ja mistä ne hankitaan, miten jyrsijöitä ja kärpäsiä torjutaan, missä mitäkin paperia säilytetään... Valmista lomakepohjaa "Siipikarjatilan omavalvontakuvaus" voi kurkata täältä.

MUNIEN MYYNTI
Kananmunia saa myydä tiettyyn rajaan asti alkutuotannon piikkiin. Suoramyytävien munien sallittu enimmäismäärä on 20 000 kg vuodessa, joten on pidettävä luonnollisesti kirjaa koska ja minkä verran munia on myyty, jotta pystytään osoittamaan ettei myytyjen munien määrä ole ylittänyt sallittua rajaa.

SALMONELLATUTKIMUKSET
Munien myynnin kannalta on oleellista myös salmonellavalvonta. Jos pitopaikan lintumäärä on alle 50, tulee näytteenotto tehdä kerran vuodessa ja kunnaneläinlääkärin tarkastus joka kolmas vuosi. Tutkimustulokset tulee luonnollisesti arkistoida. Sivukaupalla lisää tietoa aiheesta löytyy Eviran ohjeessa "Kananmunien ja muiden linnun munien tuotanto ja myynti".

Yksi hyvä yhteenveto muistettavista asioista, ennen kanojen ottamista, on Eviran sivuilta löytyvä "Muistilista kesäkanojen pitäjälle".

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille!
-Noora2 kommenttia:

 1. Kyllä saa olla tarkkana, että kaikki lippuset ja lappuset on ajan tasalla. Jos sattuu eläinvalvonta tulemaan, niin siinä samallahan mennään läpi sitten kaikki muutkin tilalta löytyvät eläimet ja niiden papereit ja kirjanpidot. On se välillä sellaista turhaltakin tuntuvaa paperinpyöritystä.
  Tsemppiä kanalan valmistumiseen, ehkä meillekin joskus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi helpottaa vähän, kun on lomakkeet ensin tehtynä. Vaikka kyllä niiden päivittämiseenkin saa aikaa kulumaan.. Aloittaminen siinäkin se hankalin osuus :)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)